MAM TALENT w internacie


Kolejna edycja internatowego MAM TALENT za nami. W tym roku wystąpili uczestnicy bardzo utalentowani i nasze jury miało duży problem wybrać zwycięzce. Na szczęście publiczność nam pomogła i wszyscy zostali nagrodzeni i wyróżnieni. Tegoroczni uczestnicy to:

  1. Anastasiia Martyniv – śpiew i Yuliana Chmil – gitara – I miejsce
  2. Natalia Piasecka – śpiew – II miejsce
  3. Nazarii Shchehliuk – saksofon  i Monika Podwika  – śpiew – III miejsce

Warsztaty z Fundacją Rozwoju Społecznego „SPINACZ”


W dniach 23 i 25 kwietnia 2018 roku, w internacie odbyły się warsztaty, w których udział wzięli uczniowie klasy II gimnazjum. Było to pierwsze z kilku zaplanowanych spotkań z przedstawicielami Fundacji. Podczas zajęć warsztatowych uczniowie zostali zapoznani z tematyką dotyczącą kompetencji miękkich.
W czasie warsztatów prowadzący przekazali młodzieży informacje związane z przekraczaniem granic wobec drugiego człowieka, jak również samego siebie. Ćwiczenia, w jakich udział wzięła młodzież, pokazały im jak może czuć się człowiek w momencie, kiedy ktoś przekracza jego granice poprzez: wyśmiewanie, obgadywanie, dokuczanie, wyzywanie, a także przez wtrącanie się w sprawy prywatne drugiej osoby. W ramach ćwiczeń uczniowie mogli sprawdzić, w jakim momencie może zostać przekroczona jego granica. Młodzież pracowała indywidualnie oraz w grupach. Zadania indywidualne wymagały od uczniów, subiektywnego spojrzenia na własną osobę i skupieniu się na rzeczach, w których czują się mocni. Natomiast, ćwiczenia w grupach, pokazały młodym, jak ważna jest współpraca i „gra do jednej bramki”.

Spotkanie upłynęło w miłej atmosferze. Uczniowie chętnie brali udział w prowadzonych dyskusjach, dopytywali i aktywnie uczestniczyli w ćwiczeniach.

Organizatorzy: Magdalena Pytlik, Marcin Olszewski

Facebookowy profil Fundacji: https://pl-pl.facebook.com/fundacjarozwojuspolecznegospinacz/?ref=page_internal

Warsztaty – Sąsiedzi – o jednej z najtrwalszych granic w Europie. Na wschodniej rubieży Górnego Śląska.


11 maja 2018 roku uczniowie z klasy 3 gimnazjum uczestniczyli w warsztatach “Sąsiedzi – o jednej z najtrwalszych granic w Europie. Na wschodniej rubieży Górnego Śląska.” Warsztaty zorganizował Dom Współpracy Polsko – Niemieckiej w prószkowskim GOKU. Młodzież na warsztatach poznała skomplikowaną historię Śląska oraz zmiany jakie zachodziły na tej ziemi na przestrzeni wieków. Współprowadzący pan dr hab. Marek Białokur docenił wysoki poziom wiedzy  naszej młodzieży oraz ogromne ich zaangażowanie w czasie warsztatów.

opiekun:

Mirosław Praszel

  

 

Bądz bezpieczny – jak zachować się podczas burzy?


Zmiany klimatyczne zauważalne także naszym kraju niosą za sobą coraz to większe zagrożenia powodujące niebezpieczne zjawiska groźne dla człowieka. Takim niebezpiecznym zjawiskiem są burze, które bardzo często przebiegają gwałtownie, a towarzyszy im silny wiatr oraz opady deszczu lub gradu.

Mają na uwadze zdrowie i bezpieczeństwo mieszkańców naszego internatu – 13 maja 2018 roku zorganizowano dla młodzieży praktyczne warsztaty  “Bądź bezpieczny – jak zachować się podczas burzy?” Uczniowie dowiedzieli się  jak działa piorunochron oraz jak zachować się podczas burzy w samochodzie czy otwartym terenie. Warsztaty zostały uzupełnione o materiały informacyjne, w których zostały zawarte wszystkie kluczowe informacje dotyczące tematu.

Serdeczne podziękowanie dla Pawła Wyszyńskiego z klasy I liceum o profilu strażackim za pomoc warsztatach.

organizator:

Mirosław Praszel

 

  

14.05.2018 – 20.05.2018


  I i II  ŚNIADANIE OBIAD KOLACJA
 

PONIEDZIAŁEK

Płatki zbożowe, rodzynki, banany suszone, jogurt owocowy, mleko, pieczywo mieszane, bułka z ziarnami, rogal, masło, serek mlekovitka, szynka z piersi kurczaka, ogórek kiszony, jabłko, miód, dżem, herbata z cytryną. Zupa pomidorowa z makaronem, ryba smażona, ziemniaki, kiszona kapusta, kompot malinowy, drożdżówka. Pieczywo mieszane, masło, sałatka z selera, groszku, fasoli, szynka od Kojsa, pasztet firmowy, ser ementaler, pomidor, kakao.
 

WTOREK

Płatki zbożowe, rodzynki, żurawina, jogurt owocowy Mia-Mu, pieczywo mieszane, bułka z ziarnami, rogal, masło, szynka farmerska, ser żółty, twarożek ze szczypiorkiem, pomidor, papryka, jabłko, herbata. Zupa kalafiorowa, filet z kurczaka, kasza gryczana z włoszczyzną, kompot śliwkowy, jogurt do picia. Pieczywo mieszane, masło, schab z wędzarni, sałatka z makaronu, rukoli, suszonych pomidorów mozzarelli,  serek wiejski, papryka, ogórek, kakao.
 

ŚRODA

Płatki zbożowe, orzechy, morele suszone, jogurt owocowy,  mleko, miód, serek homogenizowany naturalny, pieczywo mieszane, bułka z ziarnami, rogal, masło szynkowa z fileta, rzodkiewka, ogórek świeży, dżem, herbata. Zupa grochowa, naleśniki z serem i polewą truskawkową, kompot wieloowocowy, śliwki. Pieczywo mieszane, masło,  szynka chlebowa, sałatka jarzynowa, parówki z szynki, keczup,  musztarda, pomidor, kiełki, herbata.
 

CZWARTEK

Płatki zbożowe, rodzynki, banany suszone, jogurt naturalny, mus truskawkowy, polędwica z indyka, serek Darek, pieczywo mieszane, bułka z ziarnami, rogal, masło,  sałata, ogórek, herbata z cytryną. Rosół z makaronem, górnik, ziemniaki, sałata, kompot wiśniowy, truskawki. Pieczywo mieszane, masło, kiełbasa dębowa, sałatka z papryki, sałaty, pomidora, sera żółtego z fetą, Deliser  w plastrach, marchewka, pomidor, kawa.
 

PIĄTEK

Płatki zbożowe, morele, banany suszone, jogurt z owsianką,  miód, dżem, polędwica drobiowa, mleko, ser żółty,  pieczywo mieszane, bułka  z ziarnami, rogal, masło, szczypiorek, pomidor, jabłko, kakao. Krem z pora z grzankami, jajko sadzone, ziemniaki, mizeria kompot z czarnej porzeczki, banan. Pieczywo mieszane, masło, sałatka z tuńczyka, salami, twarożek ze szczypiorkiem, pomidor, ogórek, kawa.
 

 

SOBOTA

Płatki zbożowe, rodzynki, banany suszone, jogurt naturalny, jogurt Ho –Ho, serek wiejski, miód, dżem, masło, szynka jak ze wsi, pomidor, marchewka, herbata. Zupa fasolowa, pierogi z mięsem, kompot śliwkowy, sok Kubuś. Pieczywo mieszane, masło, sałatka z sera i szynki, kabanosy, ogórek, żółty ser, kakao.
 

NIEDZIELA

 

Płatki zbożowe, rodzynki, banany suszone, jogurt naturalny, jogurt owocowy, miód, dżem, masło, serek Darek, ser żółty, kiełbasa żywiecka, pomidor, ogórek, rzodkiewka, herbata. Zupa szczawiowa, gulasz z karczku, kasza jęczmienna, ogórek kiszony,  kompot malinowy, baton zbożowy. Pieczywo mieszane, masło, wędlina drobiowa, łosoś,  serek wiejski, sałata, pomidor, kakao.

Kursywa – podwieczorek

Pogrubiona czcionka – substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Palenie i e-palenie szkodzi – spotkanie w internacie


Dnia 25.04.2018 roku w internacie odbyły się zajęcia profilaktyczne, których tematem był zły wpływ papierosów oraz e-papierosów na organizm ludzki. W zajęciach wzięły udział uczennice klas I oraz II liceum. Zajęcia urozmaiciła prezentacja przygotowana przez jedną z naszych uczennic: M. Podwikę, z której uczestniczki zajęć dowiedziały się jakie szkodliwe substancje zawierają tego typu używki oraz jak często młodzi ludzie sięgają po papierosy i e-papierosy.

Zajęcia miały na celu pomóc w kształtowaniu świadomości własnych wyborów oraz uświadomić uczestniczki o zagrożeniach jakie niesie ze sobą palenie.

 

Konkurs wiedzy o ekologii


We wtorek 24.04.2018 r. w internacie odbył się konkurs wiedzy o ekologii. Zadaniem uczestników było rozwiązanie testu oraz wypisanie pomysłów na działania ekologiczne. Zwycięzców nagrodziliśmy słodkimi upominkami.

Test z wiedzy ekologicznej:

  1. miejsce: Liubov Kosylo i Wiktoria Stępień
  2. miejsce: Viktoriia Kiriakova i Piotr Mika
  3. miejsce: Aleksandra Kubacka i Oleh Pahutiak

Pomysł na działania ekologiczne:

  1. miejsce: Piotr Mika
  2. miejsce: Zinovii Mashtalir
  3. miejsce: Aleksandra Kubacka

Kampania patriotyczna ! Wywieś flagę w polskie święta !


Wywieś flagę w polskie święta! Maj jest miesiącem szczególnym w historii. W pierwszych dniach maja obchodzone są dwa ważne dla wszystkich Polaków święta. 2 Maja został ustanowiony Dniem Flagi Rzeczypospolitej Polskiej. W tym dniu Polakom towarzyszą refleksje o szczytnych kartach historii. Jednocześnie jest to także Dzień Polonii i Polaków za Granicą – 3 maja to święto upamiętniające przyjęcie niezwykle istotnego dokumentu, jakim była Konstytucja 3 maja z 1791 roku. Pierwsza konstytucja w historii Europy i druga na świecie. W tych dniach powinniśmy wywiesić na naszym domu polską flagę aby w ten sposób okazać swoje przywiązanie do polskiej historii, polskiej tożsamości i polskich barw narodowych. Działanie takie jest elementem szeroko pojętego nowoczesnego patriotyzmu!

Mirosław Praszel

Ognisko pożegnalne dla maturzystów 2018


Zgodnie z naszą internatową tradycją zorganizowano dla  maturzystów ognisko pożegnalne połączone z pieczeniem kiełbasek. Uczniowie razem z wychowawcami wspominali wspólnie spędzone lata w szkole i internacie.  Maturzystom życzymy  bardzo dobrze zdanej matury oraz dostania się na wymarzone studia.

organizatorzy:

Ewelina  Czech, Mirosław Praszel, Sławomir Muszyński

      

Akcja profilaktyczna “Uwaga kleszcze” !!!


Kleszcze żyją powszechnie na terenie całego kraju w miejscach wilgotnych i obfitujących w roślinność. Można spotkać je w lasach (zwłaszcza liściastych i mieszanych), na podmokłych terenach porośniętych krzewami i trawami, na łąkach oraz nad brzegami rzek i jezior.
Pojawiają się także w parkach i na działkach. Aktywność kleszczy rozpoczyna się zwykle wczesną wiosną i trwa aż do późnej jesieni. Jest większa im wyższa jest temperatura i wilgotność otoczenia. Żyją w ściółce i w poszukiwaniu swych żywicieli (zwierząt, ludzi) wspinają się na trawy i krzewy. Wiszą na źdźbłach trawy i na spodzie liści, z tego powodu są niewidoczne. Dlatego „zbieramy” kleszcze przechodząc przez trawy lub krzewy. Kleszcze żywią się krwią zwierząt i ludzi.
Kleszcze mogą przytwierdzać się do różnych części ciała człowieka, często do ukrytych i owłosionych (pachy, pachwiny). Małe rozmiary kleszczy i obecność w ich ślinie substancji znieczulających powodują, że mogą być one niezauważone przez człowieka w czasie żerowania. Kleszcz po wessaniu krwi powiększa swoją objętość nawet 10-krotnie W czasie wysysania krwi kleszcze mogą przenieść groźne dla zdrowia bakterie i wirusy wywołujące boreliozę i kleszczowe zapalenie mózgu .
W związku z dużą aktywnością kleszczy także na terenie Pomologii, w internacie zostanie przeprowadzona akcja profilaktyczna “Uwaga kleszcze” !!! Młodzież otrzyma ulotki informacyjne oraz przedstawiona zostanie prezentacja dotycząca tych niebezpiecznych pajęczaków.

koordynator akcji: Mirosław Praszel

http://ilawa.wm.pl/347399,Uwaga-kleszcze.html#axzz5CpIm3k8T